Kirkastettu voi


Paistamisen yhteydessä mainitsin, että kannattaa käyttää kirkastettua voita. Se on yleinen rasva ravintoloiden keittiöissä. Paistamalla kirkastetussa voissa on etuna se, että voi kestää huomattavasti korkeampia lämpötiloja, eli ei pala lähellekkään niin helposti kuin normaali voi, eikä myöskään räisky ja poksu kuumalla pannulla. Käytännössä tarkoittaa, että pannu voi tosiaan olla oikeasti kuuma jolloin lihan, kalan tai kasvikset voi paistaa kovemmassa lämmössä. Hyvä puoli tässä on yleisesti se, että nesteet pysyvät proteiineissa sisällä sekä niiden ruskistuessa saadaan väriä ja makua ruokaan.

Kirkastetun voin tekeminen on varsin helppoa. Se myös säilyy jääkaapissa peitettynä hyvin. Teen itse sitä aina kerralla paketista ja lohkaisen paistamaan ryhdyttäessä sopivan nokareen kirkastettua voita kulhosta.

Kirkastettu voi:

Laita paketillinen voita kasariin ja anna sen kuumentua miedolla lämmöllä hellalla. Kun voi on sulanut, ehkä pulpahtanut muutaman kerran, siitä erottuu pohjalle hera ja pinnalle jää kirkas voi. Siirrä kasari pois lämmöltä.

Kirkkaan voin voi kaataa kuumana talteen ja jäähdyttyään laittaa se säilöön jääkaappiin. Kattilan pohjalle jäänyt valkoinen hera kannattaa ehdottomasti käyttää leivontaan.

Mikäli on käyttänyt suolaista voita, niin leivonnassa tämä kannattaa huomioida, koska kaikki suola jää käytännössä juuri heraan. Heran voi siis lisätä leipä-, pulla- ym. taikinaan antamaan makua.

Advertisement

3 thoughts on “Kirkastettu voi

  1. Päivitysilmoitus: Pihvit | Tuoppi & Sapuska

  2. Päivitysilmoitus: Maksa ja kastike | Tuoppi & Sapuska

  3. Päivitysilmoitus: Tuoreet silakkapihvit | Tuoppi & Sapuska

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s