soosi: Olutkastike


Tämä alla oleva ohje on tarkoitettu hirvenpaistin kaveriksi, mutta sopii monelle muullekin ihan yhtä hyvin. Mikäli renssaa lihat itse, niin ihan hyvin voi ottaa lihan roippeista vielä maut talteen kastikkeeseen, kuten tässä ohjeessa.

Vaihtelua kastikkeeseen saa muuttamalla esimerkiksi demi-glase kastikepohja kanaliemeen sekä tietenkin eri oluita käyttämällä. Kokeile vaikka kotikaljaa tai vehnäolutta. Oiva kanankastike tulee kun käytät olueksi Kesäkollia.

Perusperiaate oluiden käytössä kastikkeissa ja padoissa on, että olisi hyvä valita mieluummin miedosti katkerohumaloituja maltaisia oluita, koska tällöin soosista ei tule kitkerää ja katkerot eivät pääse jylläämään makujen yli. Olutta keitetään kokoon ja mikäli se on jo valmiiksi rajusti humaloitu, niin katkerot vaan kertautuvat kastikkeessa.

Olutkastike:

1 dl kaupan demi-glase kastikepohjaa tai itse tehty kastikepohja
(ja lihasta renssatut roippeet)
1 sipuli
1 rkl voita
½ ploa Metsän Henki -olutta
4 dl kuohukermaa**
2 tl sinappia
suolaa ja pippuria

Kuori ja pilko sipuli. Paista (lihan roippeet ja) sipuli laakeassa paistinpannussa voissa nätin kullanruskeiksi. Lisää pannulle olut ja anna kiehua kasaan kunnes jäljellä on noin puolet määrästä. Lisää sitten kerma sekä demi-glase ja keitä samalla tavalla kasaan puoleen. Sekoittele vähän väliä, ettei kerma pala pohjaan. Lisää lopuksi sinappi, suolaa maun mukaan ja rouhittua mustapippuria.

Siivilöi kastike lämpimään tarjoiluastiaan ja nauti.

**) Kermaa voi käyttää puolet vähemmän, jos ripottelee ennen nesteen lisäystä reilun ruokalusikallisen vehnäjauhoja pannulle. Tällöin jauhot suurustavat kastikkeen, eikä sitä tarvitse keittää niin paljoa kasaan.

Advertisement

1 thought on “soosi: Olutkastike

  1. Päivitysilmoitus: Hirveä ja Metsän Henkeä | Tuoppi & Sapuska

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s