Taatelikakku, suklaamoussen ja Munkintien kera


Saatiin jouluksi mutsilta perinteinen taatelikuivakakku ja kakun ohje. Sellainen perinteinen kakkuvuokaan leivottu, joka säilyy todella hyvin ja on maukas, sopivan kostea ja mukava kaffen kanssa.

Mehän tietenkin heti miettimään, että jos kaffen sijaan lasissa on esim Alkoissa myytävää Munkintie –olutta, niin mitenkäs se sitten toimii. Munkintie on makea, tumma, vahva ja mausta voi löytää vivahteita rusinaan, luumuun yms. Siis sopiva kumppani taatelikakulle jo sellaisenaan. Lisäsimme herkutteluhetkeen vielä suklaamoussen ja kolmen yhteys oli täydellinen.

Munkintie, suklaamousse, taatelikakku

Taatelikakun ohje:
(sopii myös suklaakakun pohjaksi yms.)

250 g taatelia paketista
2 dl vettä
2 dl sokeria

200 g voita
2 kpl munaa
1 dl kermaviiliä
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Keitä taatelit, vesi ja sokeri ja soseuta ne.
Lisää rasva lämpimään seokseen ja anna sulaa välillä hämmennellen. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa. Esilämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita sillä välin kuivat aineet hyvin keskenään ja sekoita niiden sekaan munat ja kermaviili. Lisää massaan myös huoneenlämpöön jäähtynyt taatelimössö.

Voitele kakkuvuoka sisältä rasvalla hyvin ja jauhota rasvoitettu pinta, jottei kakku jää kiinni. Jauhoina voi käyttää hienoa korppujauhoa, jos ei ole niin normaali vehnäjauho kelvannee. Silikonivuokia ei tarvitse yleensä rasvata tai jauhottaa. Toki rasva ja jauho paistettaessa metallisessa vuoassa, antaa kakulle myös makua ja tekstuuria.

Kaada massa vuokaan ja paista 175 asteessa noin tunnin verran.
Anna kakun jäähtyä vuoassa hieman ja kumoa se.

Kakun voi leikata tai lohkoa paloiksi. Me tarjosimme kakun kanssa Munkintie olutta ja  ”kastikkeeksi” lasissa old-school suklaamoussea. Erittäin toimiva yhdistelmä;  tummat, suklaiset, kuivahedelmäiset maut kaikissa tarjottavissa tukivat toisiaan. Oluen alkoholi ja paahteisuus leikkasivat kivasti kakun ja moussen tukevuutta.

Toinen hyvä vaihtoehto jälkiruokien kaveriksi on Kaffe Stout olut, joka on tumma kevyesti laktoosilla makeutettu miedon paahteinen, pehmeä ja sisältää kahvia.

Oluen ja suklaan yhdistämisestä löytyy mm. juttu 4/2013 OlutPosti –lehdestä. Kaikki ei aina toimi suortaan yhteen, esimerkiksi tumma olut ja suklaa, mutta esimerkiksi Munkintie toimii makeiden suklaakonvehtien ja tässä reseptissä lisukkeena ja siltana toimivan moussen kanssa erityisen hyvin. Tummemmille ja ei niin makeille suklaille taasen toimii paremmin paahteisempi olut.

Advertisement

3 thoughts on “Taatelikakku, suklaamoussen ja Munkintien kera

  1. Päivitysilmoitus: Suklaamousse | Tuoppi & Sapuska

  2. Ihastuin vasta tänä vuonna taatelikakkuun. Sitä maistellessa miettii, miten muka on voinut vältellä taateleiden käyttöä. Nehän ovat aivan mahtavia leivonnassa. Kirjoitin blogiini vähän perästä päin tarinaa Kokkaa & Kuvaa kurssista. Oli mukava nähdä samanhenkisiä ihmisiä kurssilla 🙂

    • Hei Kirsi, kiitos kommentista. Totta, meiltä oli siellä kurssilla parempi puolisko. Sen anteja opetellan käyttämään nyt hyväksemme. Kyllä tuollainen old-school taatelikakku oli tosi mahtava kun dippaili sitä vielä suklaaaseen. Meillä on ihan sama, että todella harvoin on käytetty taateleita mihinkään, kuitenkin hyvä ja maukas raaka-aine. Nam!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s