Slow Food -lähiruokamarkkinoilta ostettu myskikurpitsa pääsi vihdoin käsittelyyn ja siitä valmistui mahtavan makuinen, samettinen kurpitsakeitto.
Raaka-aineiksi kaapeista löytyi seuraavaa:
Myskikurpitsa
Oliiviöljyä
Suolaa ja mustapippuria
Voi-öljyseosta paistamiseen
Sipuli ja valkosipulinkynsiä
Chilipaprikajauhetta
Inkiväärijauhetta
Muutama desi kanalientä
Mustapippuria
2 dl kermaa
Annoksen päälle:
Paahdettuja kurpitsansiemeniä
Hyvää öljyä
Homma etenee näin:
Myskikurpitsa halkaistaan, pehmyt siemenosa poistetaan ja kurpista lohkotaan. Lohkot leivinpaperin päälle uunipellille, päälle oliiviöljyä, rouhittua mustapippuria ja suolaa. Kurpitsat paahdetaan pehmeiksi 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, minkä jälkeen kurpitsanlohkoista poistetaan kuori.
Kurpitsan siemenet kannattaa hyödyntää myös. Ne on helppo paahtaa uunissa jälkilämmöllä. Siemeniä voi syödä sellaisenaan, nauttia esim. jugurtin kanssa, käyttää leivontaan tai kuten meillä tässä tapauksessa, niillä koristeltiin kurpitsakeitto. Rapsakoilla siemenillä saa mukavasti erilaista tekstuuria samettisen pehmeään keittoon.
Itse keitto valmistuu nopsasti, kun kurpitsa on paahdettu valmiiksi. Pilkotut sipulit kuullotetaan rasvassa. Sekaan lisätään oman maun mukainen määrä chili- ja inkiväärijauheita ja niitä paistetaan hetki ennen kurpitsapalojen ja nesteen lisäämistä. Lisätään sekaan kanaliemi (tai vettä ja fondia/liemikuutioita). Keitetään vartti ja soseutetaan blenderillä tai sauvasekoittimella. Lopuksi sekoitetaan mukaan vielä kerma, kiehautetaan, tarkistetaan maku (ja tarvittaessa lisätään mausteita).
Annosten päälle ripotellaan paahdettuja kurpitsansiemeniä ja hyvää öljyä. Meillä öljyksi valikoitui Slow Food -festareilta löydetty erikoisuus: hamppuöljy.
Olutsuosituksena Rekolan Panimon Kesäkolli-inkiväärivehnäolut tai Musta Valssi -luomulager.
Loppuun vielä pari fiilistelykuvaa Fiskarsin Slow Food -festareilta.