Makutesti: Panimon poppoo puntaroi: Runebergin torttu


Rekolan Panimon Malty-Jari on suuri Runebergin tortun ystävä! Kun joka vuosi pähkäillään kaupassa, että minkäs puljun torttu olikaan se omaan suuhun parhaimman makuinen, niin päätimme tänä vuonna ostaa useampia torttuja ja järjestää panimomme porukalle työpäivän päätteeksi perjantaibileet Runebergin torttujen maistelemisen merkeissä. Nyt kun arvioidaan torttujen paremmuus ja kirjataan makutestin tulos ylös, niin ensi vuonna on torttujen shoppailu sitten helpompaa… Paitsi jos ja kun tulee uusia torttuja vastaan!

K-supermarketista

Meidän lähihoodeilta löytyi Runebergin torttuja seuraavasti:

  • K-supermarket: torttuja tarjolla peräti viideltä eri valmistajalta (Backers, Porokylän, Satumaista, Vuohelan Herkku ja Wi-Box). Näistä Backers ja Wi-Box ovat paikallisia, Raaseporilaisia leipomoita.
  • Lidl: yksi torttuvaihtoehto (Deluxe)
  • Siwa: myöskin yhtä torttua hyllyssä (Elonen)
  • S-Market: torttuja kahdelta eri valmistajalta (Primula ja Rosten)

S-marketista

Kaikki tortut ovat kahden kappaleen myyntipakkauksissa. Torttupakettien hintahaitari on melkoinen, välillä 2,89 – 6,59 euroa. Gluteenittomia tuotteista on kaksi (Porokylän ja Vuohelan). Backersin tortut on valmistettu luomuraaka-aineista, onhan kyseessä luomuleipomo. Rostenilla on vähälaktoosiset tortut ja laktoosittomia ovat Deluxe, Elonen, Porokylä, Primula (maidoton), Vuohela (maidoton) ja Wi-Box. Alkoholittomia tuotteista ovat Porokylän tortut ja Rosten sekä Satumaista käyttävät tortuissaan arrakkiaromia. Muissa tuotteissa on rommia tai punssia taikka molempia.

Lidlistä ja Siwasta

Fazerin ja Vaasan leipomoiden torttuja ei meidän lähikaupoissa ollut myynnissä, emmekä viitsineet lähteä pidemmälle niitä ostamaan. Onhan yhdeksässä tortussa jo maistelemista yllin kyllin.

Maisteltavat

Itsellemme mieluisampia ovat kosteat, alkoholilla maustetut Runebergin tortut. Kuivista emme oikein pidä. Niinpä päätimmekin, että kuivat tortut pääsevät Ägräs Akvavit -kylpyyn (kun ei nyt rommia eikä punssia ollut käsillä). Kostutuksen jälkeen maistelisimme niitä sitten uudelleen.

Torttujen kanssa juomana meillä oli Rekolan Panimossa valmistettu oma ”maitokahvimme” eli kahvilla maustettu ja laktoosilla makeutettu uutuusoluemme Kaffe Stout, joka löytyy pian Alkon hyllystä. Kaffe Stout osoittautuikin oikein mainioksi kahvin korvikkeeksi torttujen oheen.

Paikalliset Raaseporin Pohjasta: Backersin leipomon Runebergin tortut ja Rekolan Panimon Kaffe Stout -olut. Mainio yhdestelmä!

Paikalliset Raaseporin Pohjasta: Backersin leipomon Runebergin torttu ja Rekolan Panimon Kaffe Stout -olut. Mainio yhdestelmä!

Makutesti tehtiin sokkotestinä eli torttuja arvioidessamme emme tienneet mikä torttu on minkäkin valmistajan tekemä. (Itse asiassa kolme meistä ei siinä vaiheessa edes tiennyt mitä leipomoita on mukana torttuineen.) Pidimme arvioinnin hyvin simppelinä: arvotimme tortut maun perusteella kolmeportaisella asteikolla, emmekä pisteyttäneet esim. ulkonäköä. Maku se on mikä ratkaisee.

Tortut tarkassa makutestauksessa

Tortut tarkassa makutestauksessa

Makutestimme tulos yllätti, sillä kaikki kolme edullisinta tuotetta (hinnat alle 3 euroa per paketti) olivat kolmen parhaan joukossa. Jaettu ykkössija meni oman kylämme Siwasta ostetuille Elosen leipomon tortuille (2,99 euroa/180 g) ja Lidlin valmistuttamille Deluxe-merkkisille tortuille (hinta 2,99 euroa/240 g). Elosen tortut on maustettu arrakkipunssilla, Lidlin tortut rommilla eli molempi parempi. Jaetulle kakkossijalle sijoittuivat K-supermarketista ostetut Vuohelan leipomon tortut (kallein, 6,59 euroa/170 g, sis. rommia ja punssia) sekä paikallinen Backersin leipomon luomutuote (4,99 euroa/220g, maustettu rommilla). Kolmannelle sijalle ylsi Rostenin arrakkiaromilla maustettu torttu, joka oli joukon edullisin (2,89 euroa/240 g).

Voittajatortut; näitä ei tarvinnut kylvettää akvaviitissa. Kosteutta kiitettävästi!

Voittajatortut; näitä ei tarvinnut kylvettää akvaviitissa, sillä kosteutta oli kiitettävästi!

Mainittakoon vielä, että molempien voittajatorttujen myyntipakkauksissa oli mukavasti tarinaa torttujen historiasta.

Ensi vuonna tiedämme, mitä torttuja metsästämme! …Vaan ehkäpä ostamme silloin myös parit muut – nyt maistelusta puuttuneet – näiden suosikkiemme kanssa vertailtaviksi.

Loppuun vielä Juhlapyhät.fi-sivustolta lainattu tiivistys Runebergistä ja hänen mukaansa nimetystä tortusta:
Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) oli kirjailija, toimittaja ja lisäksi häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana.
Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä, jota vietetään 5.2.
Runebergin tunnetuin teos on Vänrikki Stoolin tarinat. Hän on myös sanoittanut Maamme–laulun.
Runebergin päivän perinteisiin kuuluvat Runebergin tortut, jonka reseptin uskotaan olevan hänen vaimonsa kehittämä. Runebergin torttu on mantelilla ja rommilla tai punssilla maustettu leivos. Kotikokit voivat leipoa niitä myös ilman alkoholia.

Maukasta Runebergin päivää! Och samma på svenska!

PS. Kohta pääseekin maistelemaan laskiaispullia! Nam! Kumpikos se on se parempi ja kumpi on pullan alkuperäinen täyte – manteli vai hillo?

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

1 thought on “Makutesti: Panimon poppoo puntaroi: Runebergin torttu

  1. Hintahaarukka on todellakin melkoinen! Itse maistelin lähinnä noita Rostenin torttuja (12 e/kg) ja olivat aivan kelpoja vaikkei täydellisiä. Tamperelaisen Leivon tortut olivat melko kuivia eikä mantelia löytynyt totuttuun tapaan. Pitääpä vielä ettiä nuo voittaneet!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s