Kärsää ja hapista


Kyllähän asia on niin, että välillä maistuu rehti makkara ja sen kanssa esim lisäke -ohjeena löytyvä paranneltu hapankaali. Siihen mukaan vielä sinappia ja Amerikan Serkku niin herkku on täydellinen.

Makkarat. Varatkaa hyviä, erilaisia ja ennen kaikkea  laadukkaita makkaroita riittävästi. Suosittelen kauppahallien kunnollisia lihatiskejä, pieniä lihatukkuja ja -kauppoja. Niissä ei ole säästelty mauissa ja yleensä ovat rehdisti lihaisia ja rasvaisia. Rasva se on mikä tekee makkarasta mehukkaan. Kun ottaa useampaa lajia ja paistaa tai grillaa ne, niin kukin syöjä löytää omaan makuunsa sopivat.

Sinappikin vaikuttaa kokonaisuuteen. Toiset vannoo Dijonin nimeen, toiset tykkää amerikkalaisesta ja esim. French Classic Yellow Mustard toimii varmasti bratwurstien kanssa. Perinteisemmän suomalaisen makkaran kanssa toimii hienosti myös kunnollinen suomalainen sinappi. Toistan taas itseäni, kokeilemalla löytyy hyvät parit.

Paistamisessa ja grillaamisessa maltti on valttia. Pannu / Grilli ei saa olla liian kuuma eikä viileä. Sopivalla tulella paistetut makkarat ovat nätin ruskeita ja sisältä kuumia. Kääntele niitä paistamisen aikana, jotta lämpenevät tasaisesti, eikä satu “Oho”:a.
Omasta mielestä paras maku ja fiilis tulee puu-grillissä paistamalla, mutta siihen on harvoin tilaisuutta.

Hauduttaminen on yksi hyvä tapa kypsentää makkarat. Kypsennä ne siis hapankaalin tai kasvispaistoksen seassa uunivuoassa. Nesteenä voi käyttää liha-/kasvislientä, kermaa tahi miedosti humaloituja oluita. Varsinkin raaka-makkarat ja chorizot ym. mausteiset ja rasvaiset makkarat sopivat erinomaisesti kypsennettäväksi näin. Samalla saa koko ruuan tehtyä kerralla ilman säätämistä. Raaka-makkaroita kypsennettäessä on huomioitava, että ne tulee paistettua kypsäksi. Mikäli kaipaa väriä ja rapeutta makkaran pintaan, sen voi grillata / paistaa nopeasti lopuksi. Lopputulos on kauttaaltaan kuuma ja kypsä makkara, joka kuitenkin on pinnaltaan maukas ja rapea.

1 thoughts on “Kärsää ja hapista

  1. Päivitysilmoitus: Kollaboraatiokeitto: Rekola ja Hiisi : Smetana.fi

Jätä kommentti