Brewer’s vorschmack


Tässäpä todellinen legenda oluen kanssa nautittavaksi. Tähän, jos mihinkä, sopii juomaksi maistuva pienpanimotuote. Oluen ystävä laittaa tietenkin myös maltaista herkkua ruokaan.

Ruuassa sekoittuu siis liha ja kala, sekä sen tekemisessä on muutama vaihe, mutta lopputulos on niin maukas, että takaan työn kannattavan. Vorschmackia syödään yleensä esimerkiksi uuniperunan kanssa tahi suolaisten kreppien täytteenä, mutta tällä kertaa teemme sen vuokaan, johon päälle tulee perunasoseesta duchessemassa, vähän niin kuin Shepherd’s Pie tyyliin.

Vorschmackin erilaisia reseptejä on kirjat pullollaan, ja osa suomalaisista kärkiravintoloistakin tarjoaa tätä klassikkoa listoillaan. Resepteissä on tietenkin pieniä eroja. 1800-luvun venäläisissä keittokirjoissa lihana vaihtelee vasikka, nauta, riista tai ylipäätään mitkä vaan “paistin tähteet”. Myöhemmin ohjeisiin ilmestyy lampaanliha, joka on ollut jo vuosikymmeniä ehkä yleisin vaihtoehto lihaksi naudan ohella.

Lammasta ei ole enää joka talossa, nautakin on siltään aika pliisua, joten meillä tehdään vorschmack riistasta ja naudasta. Riistaksi käy kaikki suurriista hirvestä peuraan ja nyt sattui itsellä olemaan kauriinpaistia kaapissa. Lihan osat voivat olla melkein mitä vaan, mielellään tietenkin niitä halvimpia osia, joissa on myös eniten makuja. Toki ohjetta soveltaen voi riistan korvata vaikka sillä lampaanpaistilla tai millä vaan paistin jämällä kokeilemaan.

Oluenpanijan vorschmack

Oluenpanijan vorschmack

Oluenpanijan vorschmack resepti, ainakin kuudelle:

1 kg lihaa (riistaa ~65% ja nautaa ~35%)
3 kpl suolasillifilettä
3 keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
2 dl smetanaa
2 dl kotikaljaa tahi Metsän Henkeä
voita, suolaa ja musta- ja maustepippuria

Lisäksi duchesse-perunasosetta noin kilosta perunaa.

Käsittele lihat ensin. Suurimmat rasvat kannattaa leikata irti ja lihat paloitella esim. 3x3x3 cm paloiksi. Koolla ei ole juurikaan merkitystä, kunhan ne mahtuu lihamyllyyn.

Kypsennä lihat kuumassa uunissa tai pannulla, niin että saavat hiukan väriä mutta jäävät sisältä vielä hiukan punertaviksi. Siirrä lihat sivuun odottamaan.

Kuori ja pilko sipulit sekä valkosipulinkynnet pieniksi. Paista ne kauniin kullankeltaisiksi voissa. Lisää pannulle olut / kalja ja keitä hiukan kasaan. Lisää pannulle vielä smetana ja anna vielä kiehua hetki.

Tarkista, että sillifileissä ei ole suuria ruotoja ja pilko ne veitsellä pieniksi.

Yhdistä sekä lihat, sillit, että sipuli-smetana kulhossa.
Jauha massa lihamyllyn läpi. Mitä krouvimpaa massaa haluaa, sitä isommalla terällä. Tämä on ihan makuasia. Mikäli ei satu lihamyllyä olemaan, koko hoidosta tulee aika hauska, jos vaan jaksaa nakuttaa sen veitsellä mahdollisimman pieneksi.

Sillistä tulee massaan suolaa jo kosolti, joten tarkista maku maistamalla. Mausta varovasti suolalla sekä rouhi sekaan pippureita.

Rasvaa 20 x 30 cm uunivuoka ja taputtele seos vuokaan. Ruuan voi tehdä myös annosvuokiin, jos sellaisia sattuu olemaan.

Lusikoi tai pursota vorschmack-massan päälle perunaduchesse-massa, tee pintaan pieniä kuvioita lusikalla tai pursottimella ja paista uunissa noin 30 min. noin 200 asteessa alaritilällä. Tarkkaile paiston loppuvaiheessa ettei pottumuusi kärvenny.

Tarjoa ruuan kanssa hyvää olutta, ainakin Rekolan Panimon Metsän Henki tai luomulager Musta Valssi todella toimi vorschmackin kanssa. Kylkeen voi lohkoa perinteiset suolakurkut niin todella maukas nautinto on valmis. Makuasioita! Kippis!

Advertisement

5 thoughts on “Brewer’s vorschmack

  1. Oi, nam! Mulla on kans ollu vorschmack to do-listalla ja vieläpä melko samantyyppisellä reseptillä. Sillit vaihtaisin anjovikseen, eikä mun (tai siis äitin) reseptissä ole olutta, mutta miksipä en kokeilisi 🙂 Perunamuusia sen kanssa olla pitää!

  2. No Jenni, joko olet kerinnyt kokeilemaan? Kyllä tuo pottumuusi on ehdottomasti paras vaihtoehto tähän lisukkeeksi… ja kunnon venäläiset suolakurkut 🙂

    • No oisinkin, heh 😀 Mulla on sellanen loppumaton lista ruokia, joita ”joskus” aion kokeilla, klassikkoja maailmalta ja perinneruokia Suomesta. Sieltä aina sillon tällön innostun tekemään jotain…

  3. Moro, omatekoinen vorschmack kuuluu omiin lempiruokiin. Teen sen suht samalla reseptillä, mutta en jauha lihaa, vaan pistän lihapalat hautumaan uuniin mietoon lämpöön väh. 8 tunniksi. Liha muuttuu lopulta herkulliseksi lihasyymössöksi, josta ei enää palasia erota. Rasvoja, kalvoja tmv. ei tarvitse edes erottaa, ne sulavat uunissa. Myös luu on plussaa makua antamassa. 🙂

    • Kyllä kyllä! Vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta, pulled-pork tyyliin lihat ja maut siihen, niin mikä ettei. Pitääpä kokeilla. Ehdottomasti luut mukaan kypsennykseen, ne antaa paljon makua. Itse teen myös liemet pakastimeen aina kun saan liuta tutulta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s